KnjigaPrilikaPromocijaSpoznajavijesti

Velika tajna Pona Tine Primorac predstavljena u Samoboru

Književna večer s piscima na Odjelu za odrasle gradske knjižnice Samobor u četvtak, 8. veljače ponudila je gostovanje autorice Tine Primorac koja je predstavila dva romana iz svog serijala Velika tajna Pona. Uz pomoć Andreje Cvjetković s facebook stranice Sovin kutak, okupljene su uveli u svijet Pona kroz romane Spoznaja i nastavak Prilika, kao dijelove petoknjižja, koje bi na kraju, ako je suditi prema rečenom na promociji, moglo završiti i s još više nastavaka.
Naime, prema priznanju same autorice, u drugom romanu se potpuno saživila sa svojim likovima i jedva čeka prilike za nova druženja s njima na stranicama knjiga pa je tako već završen i treći roman, a razrađena je i priča za kompletiranje serijala. Roman Spoznaja, inače, prvijenac je Tine Primorac, diplomirane novinarke koja je kratko radila u struci, a niz godina je vodila dramsku skupinu pa i pisala/režirala dramske tekstove. U romanu se prati znatiželjnu djevojčicu Nevu koja spoznaje da u svijetu u kojem živi nikako nije preporučljivo postavljati previše pitanja niti propitivati sustav te da postoji život i izvan okvira kontrole kao i ljudi koji su spremni na otpor.

Iako se romani, odnosno serijal, formalno smještaju u fantasy, jer se radnja događa u jednom izmaštanom, paralelnom svijetu, u njemu nema čarobnjaka, zmajeva i trolova, kao ni uobičajenih odrednica žanra, nego je riječ o snažnom, napetom serijalu sa živopisnim likovima čija karakterizacija nije crno-bijela i živim dijalozima.

Kroz neposredni i opušteni razgovor s Andreom Cvetković, Primorac je s okupljenima u knjižnici opisala put nastajanja romana, od ideje prije 10-ak godina do odluke da se silom prilika prihvati pisanja koje je najčešće odrađivano u obližnjem kafiću, do usklađivanja pisanja i života sa četvero djece i potpore muža FER-ovca koji stoji iza web stranice, dizanja bloga i prijeloma knjige. Naime, romani su izdani u vlastitom trošku, odnosno nije se htjelo čekati reakcije izdavača, što se pokazalo izgleda dobrom odlukom jer su reakcije čitatelja na prva dva romana iz serijala Velika tajna Pona odlične, a, kako je najavljeno na promociji, uskoro će ih imati prilike prelistati i posuditi i članovi Gradske knjižnice Samobor.

 

Radio Samobor